Tjen folket har fått tilsendt en tekst fra en sympatisør bosatt i Jemen. Vedkommende skriver litt om bakgrunnen til hjemlandet sitt før det også blir fylt på med litt stoff om den innenrikspolitiske situasjonen og om aktuelle hendelser i dette for mange ukjente landet

Da jeg var i Norge og blei spurt hvor jeg kom fra, hendte det at jeg unngikk å svare at jeg var fra Jemen, siden mange ikke hadde noen som helst anelse om hvor det lå hen. Noen trudde Jemen var et oljerikt land som grensa til Dubai og de Forente Arabiske Emiratene, mens andre var enda lenger ut på viddene og lurte på om Jemen lå i nærheten av Afghanistan.

Det er tydelig at mange mennesker i Norge og Europa ikke veit så mye om Jemen, Sheba-kongedømmets land.

I denne teksten vil jeg forsøke å gi noen raske blikk på republikken Jemen, som ligger på den sydlige delen av Den arabiske halvøy og som har en befolkning på over 22 millioner mennesker.

Tidlig historie

Jemen var et av de eldste sivilisasjonssentrene i verden med en historie som strekker seg tilbake til 2200 år før vår tidsregning. Området var en sentral del av den arabiske sivilisasjonen, men de fleste arabiske stammene emigrerte da den store Ma’rib-dammen blei ødelagt i det sjuende århundret før vår tidsregning. Noen av dem flytta seg nordover på halvøya, mens andre reiste til Nord-Afrika.

Jemens økonomi

Jemen er den eneste republikken blant gulfstatene. Oljeressursene er like store i Jemen som i de andre landene, men korrupsjonen er et utbredt problem i alle deler av det jemenittiske samfunnet. Det er derfor landet kom høyt på lista over «Verdens mest mislykka land» (The Failed States Index 2008).

Men Jemen har også flotte historiske minnesmerker som gjør at det er et potensiale for turisme, men den ustabile sikkerhetssituasjonen gjør at dette potensialet ikke lar seg utløse.

Politikk i Jemen

Det er tydelig at president Ali Abdullah Saleh og hans styrende parti har tette bånd til Det hvite hus og Washington DC. President Saleh, som har styrt Jemen siden 1978, begynte å bli nervøs for egen maktposisjon da Det jemenittiske sosialistpartiet allierte seg med «Islah» (Den jemenittiske reformforsamlinga) og andre mindre opposisjonspartiet i 2003.

Denne alliansen er nå sterkere enn noen gang. Den aggressive taktikken og retorikken regimet valgte å møte de med forente alliansen mer enn det splitta den.

Det finnes politiske analytikere som forventer at alliansen vil ha et avgjørende ord med i laget i valg til parlamentet i april 2009.

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.