Motstandbevegelsen under 2.verdenskrig er igjen aktualisert i kjølvannet av den nye filmen om motstandsmannen Max Manus.

Det er ingen grunn til å underkjenne innsatsen til Max Manus. Men samtidig er det påfallende hvordan kommunistenes innsats i motstandsarbeidet også i dag blir fortiet. For det var ikke Max Manus og milorg som sto for brorparten av den aktive motstandsvirksomeheten. Det var det kommunistene som gjorde. Romerike blad har trekket fram MG-gruppa.

Men den største innsatsen finner vi hos Osvaldgruppa.

I traileren for filmen Max ManusMax_Manus_(film) ser vi Max i aksjon under sprengningen av arbeidskontoret i Heimdalsgaten i Oslo. Denne aksjonen var imidlertid mislykket. Det som ikke kommer fram på filmen var at Osvaldgruppa samtidig hadde en vellykket sprengning av arbeidskontoret i Pilestredet.

Tyskerne sjøl anerkjente kommunistene som de mest aktive motstandsfolka. Dette førte til at Asbjørn Sunde (alias “Osvald”) var den person med høyest dussør fra de tyske okkupantene under krigen.

Vi er stole av denne innsatsen som kommunistene gjorde under krigen. Spesielt stolte er vi av Asbjørn Sunde som også sto på det grunnlaget som Tjen folket står på: marxismen-leninismen-maoismen.

Les om kommunistenes histore:

  • Borgersrud, Lars (1991) Nødvendig innsats – sabotørene som skapte den aktive motstanden, Universitetsforlaget, ISBN 82-00-22529-1
  • Borgersrud, Lars (2001) Fiendebilde Wollweber – Svart propaganda i kald krig, Forlaget Oktober, ISBN 82-495-0050-4

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.