Flere aviser kan i dag melde at flere aktive motstandsfolk fra krigen ikke får Krigskorset. – En skam, sier Henrik Ormåsen.

Ingen av de overlevende fra Osvald-gruppa ble etter krigen hedra for sin krigsinnsats. Tvert imot ble de utsatt for hets, mistenkeliggjøring og forfølgelse.

I fjor åpna regjeringa for at Krigskorset igjen kunne gis ut, og Kristin Halvorsen sa da at hun ønska at kommunistiske motstandsfolk fra krigen da kunne få den anerkjennelsen de fortjener. Talsperson for Tjen folket – kommunistisk forbund, Henrik Ormåsen, mener det er blitt motsatt:

- Holdninga til mange er at disse æresbevisningene kun skal gå til nordmenn som deltar i folkerettsstridige, imperialistiske røverkriger i dag, uttaler Ormåsen.

- Dette er stikk i strid med hva Osvald-gruppa stod for. De stod for motstand mot okkupantene, mens det i dag er okkupanter som regjeringa ønsker å hedre.

Tjen folket støtter historiker Lars Borgersruds krav om at den kalde krigen nå legges på hylla og at de overlevende fra Osvald-gruppa nå gis den anerkjennelsen de fortjener.

Hør Asbjørn Sunde sjøl fortelle om Osvald-gruppa her.

Les om hvordan osvaldgruppa gjorde møkkajobbene, mens MilOrg høsta æra her.

Se hele Brennpunkt-programmet til NRK her.

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.