Flere måneders demonstrasjoner har gitt resultater for tekstilarbeidere i Bangladesh. Men det er ikke nok.

I går annonserte myndighetene i landet at minimumslønna økes fra rundt 160 kroner i månedet til nær det dobbelte, melder BBC. Men kravet fra tekstilarbeiderne er 500 kroner i måneden.

Flere av de store kleskjedene i verden får produktene sine sydd i Bangladesh, et av verdens fattigste land. Tekstilindustrien er den klart største eksportindustrien i landet og står for nær 80 % av den totale eksporten i Bangladesh. Kun landbruket står for en større del av økonomien i det fattige landet.

Landets tekstilarbeidere har protestert i månedsvis, men da landets myndigheter kunngjorde lønnsøkninga i dag, trakk arbeiderne til gatene igjen. De mener ei dobling av minstelønna er alt for lite, og krever at minimumslønna økes til over 500 kroner måneden.

Vestlige kleskjeder tjener stort

Store vestlige kleskjeder som Walmart, Tesco, H&M, Marks & Spencer, Zara og Carrefour tjener stort på utnyttelsen av den lave minimumslønna i Bangladesh. Alle disse får sydd størstedelen av sine produkter i det fattige landet.

Landets politi har også slått hardt ned på demonstrantene. Myndighetene ser alvorlig på protestene siden de frykter at lammelsen av produksjonen gjør at de vestlige kundene kan gå til andre land for å få leveransene i orden igjen slik at folk her i vest fremdeles kan få klær til spottpris på bekostning av skikkelige lønninger for arbeidere i fattige land.

Utbyttinga av tekstilarbeiderne er et godt eksempel på hvordan imperialistisk superprofitt oppstår. Vi ser at Lenins analyser fremdeles holder mål.

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.