Sterk kryptering gir god sikkerhet når en skal kommunisere uten at samtalen blir overvåket.

Installasjon

1) Først må du lage deg en konto på jabber.org. Det gjør du på: https://register.jabber.org Jabber registrering 2) Deretter må du laste ned Pidgin fra: http://www.pidgin.im og kjøre installasjonen. Ikke start Pidgin etterpå. Du må først laste ned og installere OTR tillegget. Pidgin 3) Deretter laster du ned og installerer otr tillegget: Pidgin otr

Start opp Pidgin første gang

Dersom du har kommet i skade for å starte Pidgin før du installerte OTR pluginnen må du først ta en restart av maskinene før du går videre.

4) Når du nå starter Pidgin får du opp følgende bilde: Pidgin første gangs start

5) Les og merk deg det som står i vinduet, trykk så “Legg til…”. Du vil da få følgende bilde: Pidgin første gangs start 2

6) Velg her “XMPP” på Protokoll, som vist på bildet. Legg inn det brukernavnet du valgte når du registrerte din konto på jabber i punkt 1). Skriv inn ditt passord. Resten kan stå blankt, som vist på bildet over.

7) Du vil nå få opp følgende bilde: Pidgin første gangs start 3 Husket du å fylle inn passordet i forrige vindu, så slipper du dette spørsmålet som “karl” fikk i dette vinduet.

I det ene vinduet over som har tittelen “kontaktliste”, velger du rullegardinvalget “Kontakter” og “Legg til kontakt”: Pidgin legg til kontakt 4

Pass på at Konto er merket med din jabber konto (XMPP) som vist på dette bildet for Asbjørn sitt tilfellet. I “Kontaktens brukernavn” må du legge til “asbjorn@jabber.org”. Du kan gjenta prosessen for flere personer.

Aktiver OTR pluggin

I kontaktliste vinduet, velger du rullegardinvalget “Verktøy”, og deretter “Programtillegg”. Du får da opp følgende vindu, hvor du må rulle deg ned til valget: “Off-the-record Messaging” som vist på bildet under: Pidgin otr aktiver pluggin Pass på at denne er krysset av som vist på bildet.

Start en samtale. Hvordan veit du at dette er rett person?

Når du har lagt til en person så må denne personen ført bekrefte at du får lov til å legge han til din kontaktliste. Når dette er gjort vil han dukke opp i din kontaktliste

Pidgin kontaktliste På bildet over ser du at Asbjørn har flere personer på kontaktlisten. Det grønne lyset på siden av dem, signaliserer at de er pålogget og tilgjengelige.

Du kan dobbeltrykke på dem, for å starte en samtale. Du vil da få følgende vindu:

Pidgin start samtale 1

Legg merke til “Not privat” meldingen nede til høyre. Den siganliserer at dere ikke snakker kryptert enda. Trykk på denne knappen og velg “Start privat conversation”. Du vil da få følgende bilde:

Pidgin start samtale 2

Prosessen under er også noe du bare gjør første gang for hver person:

Bildet endres nå fra “Not privat” til “Unverified”. Dette betyr at samtalen nå foregår kryptert, men du kan ikke enda vite at dette faktisk er den personen du ønsker å snakke med, og ikke en som har samme navn som den du vil snakke med (f.eks. en som prøver å gi seg ut for å være den du vil snakke med i et forsøk på å få informasjon fra deg). Trykk derfor på “Unverified”, og deretter valget: “Authenticate buddy”. Du vil da få opp følgende spørsmål:

Pidgin authenticate buddy

Her skal du stille et spørsmål + skrive rett svar som du veit bare vedkommende person kjenner svaret på (som vist i dette eksemplet). Personen du snakker med, vil da få opp dette spørsmålet. Vær obs på at svaret må staves rett, og med store/små bokstaver akkurat som du skriver det.

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.