En skoleelev som er aktivist i RKU har sendt dette innlegget til tjen-folket.no.

Støtt og stadig hører vi at vi har fri presse i Norge, og demokrati. Man kunne nesten gjentatt frasene i søvne. Men et par søk på Wikipedia avslører hvem som står bak både frasene og all omfattende informasjon i Norge.

Avisene

Schibsted ASA, er Norges største mediebedrift som eier blant annet VG, Aftenposten, Aftonbladet, og Svenska Dagbladet. I tillegg eier de virksomheter i Frankrike, Spania, Malaysia, og 23 andre land. Selskapet ble grunnlagt av Christian Schibsted og har gått i arv til hans etterkommere, i tillegg eies små porsjoner av selskapet av Folketrygdefondet (et statlig selskap som skal sørge for utbetaling av trygd) og den nest største banken i USA: JPMorgan Chase.

A-pressen er Norges nest største mediebedrift, og eier blant annet Nordlys, Lofotposten, Lofottidene, Finnmarken, Finnmarksposten, Glåmdalen. Halden Arbeiderblad, Hamar Arbeiderblad, Oppland Arbeiderblad, Rjukan Arbeiderblad og Sarpsborg Arbeiderblad, i tillegg til en stor andel av Dagbladet. A-pressen eies av LO og Arbeiderpartiet. Selv om Ap formelt solgte seg ut i 1995 er det en kjent sak at LO og Arbeiderpartiet ikke er verdt å skille mellom.

Når det gjelder internett er dagbladet.no, aftenposten.no og vg.no de største nyhetssidene på nett. Radiostasjonene i Norge er hovedsakelig eid av NRK (altså staten) og to andre selskaper.

TV

NRK er Norges største TV-kanal, eid av staten og med stor kontroll over Norges media (inkludert NRK 2 og NRK 3). NRK sin “største konkurrent”, TV2, var eid av TV2-gruppen og A-pressen, men ble i januar 2012 kjøpt opp av den danske Egmont-gruppen da disse kjøpte TV2-gruppen og eierandelen til A-pressen. Selskapet er nå er større i Norge enn i Danmark.

Egmont er i tillegg eneeier av Norsk Film og har delt eierskap i Mediehuset Nettavisen via TV 2-Gruppen. Konsernet omfatter dessuten Nordisk Film, Cappelen Damm AS, Egmont Serieforlaget.

Staten, gjennom LO (A-magasinet) og NRK dominerer i praksis Norges TV-nyheter sammen med Alf Hildrum som leder TV-2 gruppen. Den gjenværende store norske TV kanalen er da TVNorge, som ikke sender nyheter. TV-Norge eies sammen med FEM, MAX, The Voice, og VOX av “ProSiebenSat.1 Media”, et tysk medieselskap med fokus på kommersiell TV.

Oppsummering

Norges største medieselskap eies altså av noen få enkeltpersoner innen Schibsted familien, sammen med en statlig organisasjon med ansvar for trygd, og en gigantisk amerikansk bank foruten det danske storkonsernet Egmont.

LO er Norges største fagforening og skal representere arbeidernes krav i lønnsoppgjør, allikevel er de synonymt med Arbeiderpartiet, det største partiet i staten og er eier av Norges nest største medieselskap.

Ved hjelp av noen enkle søk tyter det fram at all media i Norge i praksis kontrolleres av staten og noen få mektige kapitalister. Å si at Norge har ei fri og uavhengig presse er som å si at NRK konkurrerer med staten eller at LO konkurrerer med Arbeiderpartiet. Det vi kan se av disse opplysningene avslører ikke bare hvordan media styres av staten og kapitalistene, men hvor tett de er flettet sammen og på tvers av landegrenser.

Vi skal heller ikke tro at bokforlagene står utenfor dette, for ikke å snakke om skolene. Jeg har personlig opplevd å sitte i et mørkt klasserom med filmvisning for elevene, og det som opprinnelig skulle handle om Platon kokte fort ned til en mann som satt på et bibliotek og rosemalte det norske demokratiet i drøyt en time, og jammen fikk han tid til å kritisere kommunismen også.

Det er naivt å forestille seg at den norske herskerklassen, i samarbeid med den internasjonale herskerklassen ikke har full ideologisk kontroll over det absolutt meste av informasjon vi serveres; fra læreren i 1.klasse til TV-en som står på gamlehjemmet.

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.