27 politiske fanger i Marokko er i stadig dårligere helse mens de har begynt sultestreiker mot forbrytelser begått av borgerskapet og av dets voldsmakt.

Fangene protesterer mot “lang innesperring uten noen rettsak […] mot gjentatte provokasjoner – sammen med trusler og mishandling og annen umenneskelig behandling - inkludert innestening på enecelle og tortur”. Dette meldte ‘Nettverket for menneskerettighetsorganisasjoner’.

De politiske fangene ønsker en undersøkelse av den torturen de sa de måtte lide seg gjennom. De la til at de ønsker retten til medisinsk behandling.

Dette nettverket – som består av 18 uavhengige, marokkanske menneskerettighetsgrupper – offentliggjorde en liste med 27 politiske fanger hvor det ble fastslått at fangene hadde gjennomført en sultestreiker i mange uker.

Disse fangene gjennomførte sultestreiken etter at de ble arrestert for deltakelse i protest mot krisens følger og idømt fengselsstraffer.

Reutersmeldingen om saken slo fast at – sitat; “Deres (dvs. de politiske fangene. oversetters anmerking.) helse forverres, mens politikerne og makthaverne fullstendig ignorerer de politiske fangenes helsetilstand og alt som ellers gjelder dem.”

Minister for Folkets rettferd og for folkets frihet, Mustafa Ramid og talsperson for regjeringen Mustafa El-Khalfi kunne ikke komme med et hurtig svar. Regjeringen her i Marokko sier at den er forpliktet til å opprettholde menneskeretter, også for politiske fanger.

Marokko har greid i en viss grad å unngå noe av den arabiske våren og kaoset etter at Kong Hassan tilbød å minske sin makt for å unngå folkemassenes protester i fjor. Men de “vanlige” protestene fortsetter å komme – mot arbeidsledighet, mot fattigdom og mot pampenes og byråkratenes korrupsjon. Noen av protestene har blitt voldelige.

Blant dem som gjennomfører sultestreiken er den politiske fangen Azzedine Erroussi, en venstreorientert aktivist og student ved et universitet i Marokko. Han har fastet siden den 12. desember. Fengselet ligger i den fattige byen Taza – nord i landet. Myndighetene flyttet ham sent i mars måned til et sykehus i Rabat.

Erroussi ble idømt en fengselstraff på 5 måneder. Årsakene til straffen var “å ha fornærmet en politioffiser”. Årsakene var videre “kidnapping” av denne politioffiser og “slåssing med ham”. Dette hendte etter at Erroussi ble arrestert i begynnelsen av desember i 2011.

Erroussis støttespillere sa at anklagene ble kokt ihop for å tvinge ham til å ikke ytre seg. Dette gjorde klassefienden fordi Erroussi er en ledende skikkelse i studentenes protestbevegelse.

Nettverket som Erroussi er med i, siterte blant annet Abdeljalil Akadil som som var blant 10 mennesker som ble fengslet i januar måned, til fire år i fengsel. Begrunnelsen for disse dommene var ildspåsettelse av offentlig eiendom og at de hadde gått til angrep politiet mens det var opprør mot arbeidsløshet i byen Safi – ved Atlanterhavskysten – i august.

Akadil – en menneskerettsaktivist – har sultestreiket siden den 20. februar 2012, slo nettverket fast. Marokkos viktigste menneskerettsgruppe – AMDH – sier at Akadil ble torturert i tre dager etter at han ble arrestert. De torturerte ham for å forsøke å tvinge ham til å tilstå at han hadde deltatt i opprørene i landet.

Abdessamad Haidour har sultestreiket siden den 12. mars i år, melder de politiske fangenes nettverk. Dette hendte etter at han ble dømt til tre års fengsel for å ha hånet Kong Mohammed i en internettvideo.

Nettverket ba innstendig statsminister Abdelilah Benkirane om å svare hurtig på spørsmålet om krav som er skrevet inn i grunnloven. Dette gjør de politiske fangene altså med å sultestreike. Og nettverket ba om å “beskytte folkets rettigheter som er innskrevet både i internasjonale avtaler og i konferanser der man tar opp menneskerettsspørsmål.”

- Vi har sett i de siste månedene en økning av antall sultestreikende i marokkanske fengsler, sa Abdelilah Benabdeslam i den viktigste AMDH-rettighetsgruppen. Denne AMDH-rettighetsgruppen er en del av de politiske fangenes nettverk. Videre sa Benabdeslam:

- (Dette) skyldes lovene her i Marokko. I Marokko er det slik at håndhevelsespolitikken i rettssammenheng altfor ofte ser innesperring i fengsler som en løsning på ethvert spørsmål.

Hafid Benhachem, leder for Marokkos rettsautoritet ønsket ikke å uttale seg om denne saken.

(Oversettelse og tilretteleggelse for Tjen Folket – kommunistisk forbund v. S.)

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.