Dette er et utdrag av en innledning som ble holdt av en aktivist på Rødt Forum i Oslo august 2015.

(...) sånn er politikken i stor grad. Det handler om prosenter og diagrammer, for norsk politikk er en tilskuersport. Det er et spill der folk finner seg et lag de heier på, går med fargene deres når det er kamp (valgkamp). Og de blir glad om de scorer mange mål og lei seg når de går ned på tabellen.

Men akkurat som at stadion tømmes og publikum går hjem, så er publikum sin oppgave over dagen etter valget.

Dette er ikke noe spesielt med Norge. Dette er TYPISK politikken i kapitalistiske land. Politikk er et spill, det er en idrett, en lek – men det har lite å gjøre med hverdagen til folk. For hva du stemmer forandrer faktisk ingenting.

Tjen Folket sier: “Det spiller faktisk ingen rolle hvem du stemmer på”

Hva legger vi i dette standpunktet?

• Hva du stemmer forandrer ikke det at fattige mennesker sitter med pappkopper og tigger for å leve. De er like våte og kalde med ordførere fra AP som fra Høyre.

• Hva du stemmer har INGEN innvirkning på børsen. Når børsen faller i Kina, så faller den i Norge. Når oljeprisen synker så mister folk jobben. En stemme hit eller dit forandrer null og niks for arbeidsløshet.

• Hva vi stemmer forandrer aldri systemet. Vi lever i et kapitalistisk samfunn. Der går rike stater til krig mot fattige. Der deltar den norske staten i å terrorisere i stykker andre land. En stemme forandrer ikke dette.

Tjen Folket sier: “Ikke én stemme til krigspartier”

ALLE partiene som deltar i det politiske spillet er krigspartier. Sjøl De Grønne støtter NATO og Rødt foretrekker “rødgrønne” ordførere. I 2009 sa Rødt at deres eneste krav for å støtte Stoltenberg var at han ikke skulle kutte i pensjonen til folk. Så feigt, og et svik mot ofrene for Norges kriger.

• Hva er Norges kriger kan folk spørre. For Norge profilerer seg som fredsnasjon ikke som krigsstat. Norges kriger er bombinga av Jugoslavia i 1999. Det er okkupasjonen av Afghanistan fra 2003 og fortsatt i dag. Det er bombinga av Libya i 2011. Det er salg av våpen og våpensystemer til Israel, til USA, til Tyrkia og en rekke andre land. Det er NATO-Norge sine bidrag til å ødelegge Syria.

• Konsekvensene av dette er vanvittige! Den norske staten er direkte eller indirekte ansvarlig for å myrdet mange tusen folk i fremmede land. Medskyldige i drap på titusenvis, kanskje hundretusenvis av folk. Medskyldig i å drive millioner på flukt, uten å overdrive!

• Det er fullstendig umoralsk å gi noen som helst form for støtte til slike partier, en slik stat, slike politikere – til sånne mordere.

Tjen Folket sier: “Velg opprør og sosialisme – organiser deg!”

• Vårt alternativ er ikke å gi faen i politikk, men å skape en helt annen politikk. Dagens stat er kapitalistenes stat. Vi vil bygge en folkets stat. Kapitalismen betyr all makt til kapitalistene – sosialismen betyr all makt til folket. Vårt alternativ er opprør, revolusjon og rød makt.

• Rød makt er folkets makt. Alle steder der folk bestemmer, der kapitalistenes makt presses ut, der er det rød makt eller grunnlag for rød makt. Rød makt er sosialistisk makt – vi setter fellesskapet først, ikke egoismen.

• Vi kan ikke bygge dette innafor staten som finnes. Staten som finnes ble danna formelt i 1814. Da ble den norske grunnloven skrevet. Og jeg syns vi skal bruke et par minutter på å se nærmere på det.

Vi trenger et nytt Eidsvoll

I fjor feiret man 200 år med denne grunnloven. Grunnloven er grunnlaget for den norske staten. Det er ramma for denne staten. Hvem lagde denne staten? Jo, det var den DANSKE prinsen Christian Fredrik som innkalte møtet på Eidsvoll. Og han sørga for at den største gruppa var embetsfolk. Altså statsansatte folk. Det var bare menn med eiendom på dette møtet. Det var borgerskapets møte. Og de lagde borgerskapets stat. Det tok dem så 100 år å frigjøre denne staten fra Sverige og få styre den sjøl. Fortsatt med dansk skriftspråk, men etter egne klasseinteresser. Dette er ikke VÅR stat. Den har ALDRI vært vår stat. Det var overklassen som skrev grunnloven, de har passa på staten og de bestemmer fortsatt alt der. Du melder deg ikke inn i et fotballlag hvis du vil drive med sykkelsport. Og du blir ikke med i denne staten hvis du vil skape arbeiderklassens makt.

Vi trenger et nytt Eidsvoll – helst et annet sted, kanskje på Dovre eller Hemsedal eller innerst i Geirangerfjorden. Vi trenger en ny stat med en ny ledelse som ikke er innkalt av en dansk prins og satt sammen av statsansatte og rikfolk.

Kan kommunister delta i valg?

Lenin sa at kommunister vil bruke alle midler som kan frigjøre arbeiderklassen. Hvis vi kan bruke valgene fornuftig til å styrke arbeiderklassens kamp, så kan vi gjøre det. Men i 100 år så har mange kommunister i Europa snudd Lenin sine ord på hodet. For de tar dette til inntekt for at vi ALLTID må delta i valg. Ja, de vil heller delta i valg enn å gjøre alt anna. Rødt og NKP, to partier som hevder de vil ha kommunisme, de har valgkamp som sin absolutte HOVEDPRIORITERING. Selv om de taper penger, selv om de ikke kommer inn, selv om de bruker enormt mye tid på å lese sakspapirer, så driver de med dette.

(...)

Men verre er det med NKP. Som bruker masse tid på å samle inn underskrifter for å stille til valg, valg der de alltid går tilbake, samtidig som partiet DØR av alderdom.

Det er sånne folk som gjør valg til en FETISJ. De fetisjerer valgarbeid. Det tror at valg har en verdi i seg sjøl.

Men sånn er det ABSOLUTT ikke for arbeiderklassen og folket. Tvert om – det er bare for borgerskapet at valgene har en VERDI i seg sjøl. For de bruker valgene til å gi staten sin et skinn av legitimitet. De bruker valg for å få det til å se ut som folk har makta, sjøl om folk bare i beste fall kan velge mellom forskjellige undertrykkere. For borgerskapet har valgene en verdi – men for oss kunne de bare hatt verdi om vi kunne utnytte disse til å ødelegge dette glansbildet og avsløre at systemet EGENTLIG er borgerskapets diktatur og ikke noe ekte demokrati.

(...)

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.