Om handelsstandens feiring av konsumerismen.

Skrevet av en aktivist.

“Black Friday” er et relativt nytt fenomen som har kommet her til lands. Med enormt reduserte priser har handelskapitalen funnet en briljant strategi for å “kickstarte” årets handlefest, og som forventet er det vanskelig for oss vanlig dødelige å motstå fristelsen.

Essensen er ganske typisk og ligner de andre importerte, amerikanske “høytidene” som Halloween og Valentine’s day: «Kjøp masse dritt fordi vi har en merkedag på kalenderen». Strengt tatt er ikke denne forbrukerorienterte tankegangen noe nytt i Norge heller — bare se på oppløpet til jula.

Hovedforskjellen er derimot at Black Friday skrur opp denne tankegangen til nye høyder. Se bare på USA. Du har kanskje sett videoklipp av store folkemengder som dytter og knuffer for å komme seg inn i butikkene. Det bryter til og med slagsmål ut over varer som i desperasjon blir revet bort. Det er et hjertelig syn for grossistene. De nærmest gnir seg i hendende av tanken på de enorme summene som fyller deres lommebøker når det mest usleste av menneskelig adferd lokkes fram. Marx snakka om varefetisjisme under kapitalismen. Black Friday er en fetisjering av en vanlig handledag — opphøyd til en kapitalismens høytidsdag.

Denne kampen mellom kunder er ikke overraskende. Kapitalismen dyrker fram egoisme og fiendtlighet mellom mennesker i kampen etter profitt, i kampen om mer. Så lenge vi danser etter herskernes toner vil dette bare fortsette og fortsette.

Men det finnes håp. Den mørkeste tiden av året vil før eller siden snu. Før eller senere vil et glødende rødt lys komme over hårsårheten. Det vil endelig forvise dette ulmende mørke til historiens søppeldynge og fylle menneskehetens hjerter med de verdiene vi i dag mangler: Samhold, raushet og fellesskap. Denne nye årstida vil komme som et resultat av folkets egen kamp, og bli folkets egen makt. Legg Black Friday på hylla og bli med og kjemp med oss.

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.