Tjen Folket fordømmmer USAs rakettangrep mot Syria.

To amerikanske marinefartøy avfyrte natt til fredag 7. april, 59 tomahawk-raketter mot en syrisk flybase. En håndfull er drept og den militære flybasen er meldt totalødelagt. Angrepet er i følge USA et svar på et påstått kjemisk angrep fra den syriske hæren mot en by som holdes av opprørere mot regimet.

Norske politikere – som utenriksminister Brende og AP-leder Støre – sier de “forstår USA”, og gir slik igjen norsk støtte til USAs aggresjon.

Angrepet bryter mot internasjonal rett. USA er ikke i krig med Syria, men slår likevel til med militære midler – i strid med folkeretten. Det er altså en kriminell krigshandling.

Det påståtte kjemiske angrepet er ikke ferdig etterforska. Det er helt typisk at USA bruker slike påskudd for å legitimere angrep. Invasjonen av Irak i 2003 ble rettferdiggjort med påstander om masseødeleggelsesvåpen – påstander som seinere er bevist som løgn. Også bombinga av Jugoslavia (1999) og angrepene på Libya (2011) ble legitimert på samme vis: som forsvar av sivile og menneskerettigheter.

Spørsmålet er ikke om de nevnte regimene, eller regjeringa i Syria, selv bryter menneskerettigheter og undertrykker folk. Det var for eksempel ingen tvil om at Saddam Husseins regime i Irak undertrykka det irakiske folket og spesielt den kurdiske minoriteten. Og Assad er ikke bedre enn Saddam. Men spørsmålet her er om USA har noen rett til å angripe land, drepe folk, avsette regjeringer og sette inn sine egne allierte.

Spørsmålet er også hvorfor USA gjør dette. For oss er det åpenbart at det ikke er for menneskerettigheter og sivilbefolkning – da USA ikke tar hensyn til disse hos noen av sine allierte, som i Saudi Arabia, eller i sitt eget land. USA har imperialistiske interesser, politiske og økonomiske ambisjoner, og det er utelukkende for å tjene disse at de slipper løs den amerikanske terrormaskinen.

Hendelsen er også en brutal oppvåkning for de som hadde illusjoner om at Trump ville føre en fredeligere utenrikspolitikk enn Clinton. Slike spørsmål som krig og interesser i utlandet, overlates ikke til noe så tilfeldig som hva folket mener og vil. USA-imperialismen er et svært apparat som driver fram aggresjon i andre land, uansett hvilken gallionsfigur som holder pressekonferanser fra Det hvite hus.

Stopp USAs krigshandlinger – ingen krig mot Syria! Bekjemp de norske krigspartiene og deres støttespillere!

Lenker:

Brende sier til NRK at angrepet er forståelig.

China Daily om angrepet.

BBC om angrepet

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.