1. mai markerte Tjen Folket seg med Rød Blokk mot kapitalisme og krig.

Vår parole for 1. mai var i år “Rød Blokk mot kapitalisme og krig”, og Tjen Folket markerte seg med flagg, slagord og parole i fem norske byer. Nedenfor kan du lese mer om hvordan Tjen Folket markerte kampdagen i de ulike byene.

I disse sakene kan du lese mer om parolens tema. Sakene er publisert i sammenheng med og opp mot markeringen av første mai:

Rød Blokk 1. mai

Fram for en antiimperialistisk 1. mai

Tekster om imperialistisk krig

Nedenfor følger en kort reportasje fra hver by. En kan se flere bilder ved å følge linkene helt nederst.

Bergen

Bilde uten navn

Tradisjonen tro arrangerte Tjen Folket i Bergen rød 1. mai. Vi begynte med frokost der det ble sunget revolusjonære sanger og den gode stemningen for dagen ble satt. Deretter gikk aktivistene til den blå steinen, hvor Rød Blokk ble formet og løpesedler ble delt ut til interesserte og forbipasserende. Vi fikk noen nye kontakter. Deretter flytta blokka seg opp til torgalmenningen, der arrangementet til LO ble holdt. Her ble det delt ut løpesedler og agitert mot krig og kapitalisme, for klassekamp og kommunisme.

Her kom det også en aggressiv provokatør som prøvde å yppe bråk med aktivistene ved å komme med skjellsord og å blotte seg. Han ble vist bort av aktivister fra tjen folket og sympatisører som stod i nærheten.

Tjen folket deltok i 1. mai toget i rød blokk og markerte seg tydelig med parole, slagord og flagg.

Etter toget gikk aktivistene samlet til et sted der det ble hold en innledning om krig og kapitalisme etterfulgt av diskusjoner. Kvelden ble rundet av med sosialt samvær musikk og sang.

Trondheim

Bilde uten navn

Trondheim: Tjen Folket arrangerte Rød Første Mai. Aktivister samla seg først til frokost, før de gikk til torget i Trondheim. Der ble banner og flagg gjort klart for Rød Blokk. En aktivist holdt appell med megafon og forbundet fikk nye kontakter og en del skryt av tilfeldige deltagere.

Deretter gikk man som Rød Blokk i toget og ropte slagordene for dagen gjennom hele toget – først og fremst slagordene “Norge, Nato, USA – henda vekk fra Syria!” og “Rød front – mot stat og kapital!”. Etter toget ble det delt ut hundrevis av flyers på gata, før aktivistene dro til lokalet for etterarrangementet der det ble solgt middag. En aktivist holdt dagens innledning til diskusjon om temaet “krig og kapitalisme”, og det ble en del diskusjon og mange gode spørsmål fra nye deltagere. Møtet ble avsluttet med Internasjonalen.

Kvelden ble avslutta med Rød fest til seint på kveld, og det røde Husbandet spilte og sang en rekke mer og mindre sjøllaga sanger.

Stavanger

Bilde uten navn

Tjen Folket gjennomførte for andre år på rad Rød Blokk i Stavanger.

Aktivistene stillte seg først opp på domkirkeplassen. Her fikk vi nye kontakter og snakket med flere folk. Etterhvert dukket det opp en fascist som forsøkte å rive til seg Tjen Folkets banner. Aktivistene konfronterte fascisten og vedkommende stakk etter at han fikk en flaggstang i magen.

Etter det gikk den røde blokka og stillte seg opp i toget. I toget ble det ropt flere gode slagord.

Etterpå hørte vi på talene i byparken. Når det var ferdig gikk vi opp til en annen park hvor en aktivist holdt en innledning om krig og kapitalisme.

Oslo

Bilde uten navn

Også i Oslo markerte Tjen Folket seg med Rød Blokk i 1. mai-toget. Hovedparolen var “Rød Blokk mot kapitalisme og krig”, og blokka ble både sett og hørt med banner, flagg og slagord. Det ble delt ut løpesedler og knytta nye kontakter.

Før toget møttes aktivister til tradisjonell frokost. Etter toget arrangerte Tjen Folket åpent møte med middag, innledning om kapitalismens kriger og diskusjon.

Kristiansand

Bilde uten navn

Tjen Folket markerte 1. mai i Kristiansand for fjerde år på rad.

Dagen startet med at aktivister og sympatisører spiste felles frokost, før forbredelsene til marsjen ble satt i gang. Etter frokosten ble slagord og programmet for dagen gjennomgått. Deretter dro aktivistene til Arbeideren, der bekransning av minnetavle og appell ble holdt, etterfulgt av oppstilling til toget sammen med flere aktivister og sympatisører. Gjennom marsjen ropte aktivistene flere slagord, hovedsakelig knyttet til årets parole; “Mot krig og kapitalisme”.

Etter marsjen ble det holdt appeller. Mens ettersamlingen foregikk, forsøkte arbeiderfiendtlige personer fra Fremskrittspartiet (som ikke hadde godkjent parole) å promotere seg og sin pro-Israelske og anti-feministiske holdning. Da grep både aktivister, sympatisører og andre inn, og blokkerte med anti-imperialistiske og solidariske paroler og bannere.

Markeringa ble avsluttet med grilling, sang og musikk utover ettermiddagen. Servert var det både vegetarisk og ikke-vegetarisk mat, som falt i god smak hos både aktivister og sympatisører.

Bilde uten navn

Se flere bilder fra:

Rød Blokk i Stavanger

Rød Blokk i Trondheim

Rød Blokk i Kristiansand

Rød Blokk i Oslo

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.