Aktivister fra Tjen Folket markerte Frigjøringsdagen 8. mai i Trondheim og i Stavanger.

Trondheim

8. mai markerte aktivister Frigjøringsdagen og Seiersdagen på vegne av Tjen Folket.

Aktivistene tente 5 røde fakler – 1 fakkel for hvert hjørne av stjerna i flagget til Den røde armé. Andre hadde vært der før aktivistene og lagt ned en krans og blomster. Utdrag fra talen som ble holdt på markeringen:

“Vi markerer Frigjøringsdagen, Seiersdagen og Den røde armé her på gravfeltet for sovjetiske og jugoslaviske krigsfanger i Norge. Ikke noe annet land mottok så mange krigsfanger som Norge. 140 000 russere, polakker og jugoslaver gjorde slavearbeid på veier, jernbaner og flyplasser. Over 15 000 krigsfanger fra Sovjet og Jugoslavia døde i Norge. Likevel forsvinner krigsfangene i stor grad fra det kollektive minnet i Norge.”

“Den borgerlige staten har gjort denne Frigjøringsdagen til en “Veterandag” – og bruker den nå til å vise fram jagerfly av samme type som de bombet Libya med i 2011, og å skryte av norske bidrag til okkupasjonen av Afghanistan. De gjør skam på en dag som markerer motstand mot okkupasjon og fascisme – ved å hylle okkupasjon og drive fram militarisme. Vi markerer derfor kompromissløs motstand mot NATO, militarisme og norske imperialistiske kriger denne dagen.”

“Evig ære til de som ofra livet, for sosialisme, fedreland og alle folks frihet fra fascismen!”

Aktivistene besøkte også Den jødiske kirkegården og monumentet for Trondheims ofre for den nazistiske jødeforfølgelsen og folkemordet på jøder.

Bilde uten navn

Bilde uten navn

Bilde uten navn

Bilde uten navn

Stavanger

Tjen Folket markerte frigjøringsdagen 8. mai 1945 fra Nazi-Tyskland ved de sovjetiske gravene på Eiganes gravplass i Stavanger.

Alle antifascister og demokrater har svært mye å takke Sovjetunionen for. De tok 80% av kostnadene med å knekke det nazistiske forsøket på verdensherredømme.

Bilde uten navn

Bilde uten navn

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.