Stormene, flommene, flodbølgene - tilsynelatende er det naturkatastrofer, men konsekvensene rammer proletariatet og fattigfolk hardest.

Av kommentator for Tjen Folket Media.

Bildet over er fra revolusjonært solidaritetsarbeid i Houston.

Maoistgruppa Red Guards Austin har skrevet en utmerka tekst sammenhengen mellom kapitalisme og katastrofer. Unnatural Disasters

I teksten skriver de blant annet om hvordan en rekke folk ikke kunne forlate New Orleans under orkanen Katarina for noen år siden. Hundretusenvis av folk kunne, på grunn av sosiale og økonomiske årsaker ikke bare pakke sammen og dra. Selv om katastrofer under kapitalismen kan ha "naturlige" årsaker, rammer de alltid fattigfolk og proletarer hardest.

Sammen med Serve the People (Tjen Folket) i Austin og Houston Revolutionary Association, har Red Guards Austin drevet praktisk solidaritetsarbeid i Texas for folk ramma av katastrofer denne høsten. Gruppene har blogger og facebook-sider som viser noe av aktiviteten deres.

De såkalte naturkatastrofene er egentlig en fullstendig systemsvikt. Noen av dem skyldes helt eller delvis forrurensing, andre får fatale konskevenser fordi kapitalismen utarmer folk, utarmer jorda og tyner arbeidsfolk. De lar hundretalls millioner leve i arbeidsløshet eller en prekær situasjon.

Ikke bare kommunister oppdager dette. Forskning.no skrev i 2010 om det store jordskjelvet på Haiti i saken Katastrofen skyldes fattigdom.

Der skriver de at i California plages de ofte av jordskjelv, men tapene av liv er i en helt annen skala enn på Haiti. I California investerer myndighetene i infrastruktur som beskytter liv men i "lutfattige Haiti finnes ingen slike programmer, og heller ingen oppfølging av bygningskodene som skal beskytte folk i tilfelle skjelv. Det gjorde at sykehus, skoler og andre bygninger som er livsviktige i katastrofesituasjoner også kollapset."

Det er fattigdommen som stuer millioner sammen i slumbyer, det er fattigdommen som driver dem fra bygda og inn til byene, det er fattigdommen som gjør at de lever i livsfarlige forhold. Og fattigdommen er slett ikke naturlig. Den er en nødvendighet under kapitalismen. De rikes rikdom kommer direkte fra utbytting og fattigdom blant massene av verdens folk. Men kapitalismen er ikke nødvendig. Den har vært foreldet og klar for skraphaugen i mer enn et århundre.

Katastrofene er kapitalistiske katastrofer. En kommunistisk planøkonomi kan raskt fjerne grunnlaget for slike enorme tragedier.

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.