Skrevet av en aktivist.

Pål Steigan driver bloggen steigan.no og medieprosjektet Mot Dag. Mange liker det han skriver - særlig om politiske kamper i andre land, og motstand mot USA-imperialismen. Men noen er spesielt begeistret for det han skriver om innvandring og islamisme.

Nylig ga han også støtte til konspirasjonsteoretikere i spørsmålet om 11. september-angrepet i New York 2001. Han mener det er åpenbart at den offisielle versjonen er usann. Men det er åpenbart for alle som har undersøkt bare litt, at 11. september ikke er en svær bløff, at det ikke var en kontrollert sprengning (!) og at det ikke var et komplott fra “makten bak makten” i USA. Konspiranoia er en farlig tenkning som har ødelagt mye for mange radikale bevegelser, og man må trekke et skarpt skille mellom marxisme og konspirasjonstenkning.

Konspirasjoner, hemmeligheter og komplotter skjer i virkeligheten, men ikke på den måten og i det omfanget som 11. september-"truthers" og liknende forestiller seg. Det som først og fremst skaper en viss orden i en kaotisk virkelighet, er utviklingslover - som naturlover, det kapitalistiske systemet og klassekamp. Borgerskapets mulighet til å styre utviklinga er i virkeligeten ganske begrenset, sjøl om de har stor makt og innflytelse på enkelthandlinger.

Videre bruker Steigan fascistenes begreper når han snakker om “masseinnvandring” og at “eliten” står bak den og bruker den for å ødelegge europeisk arbeidsliv. Slikt skriver han uten å avgrense seg mot rasistene. Og han beskriver islamister som en fascistisk trussel - i Norge…

Fokuset vekker begeistring. Ikke fra radikal ungdom, men fra en del som respekterer Steigan for hans fortid som en av ML-bevegelsens ledere, fra en del som synes han skriver om interessante spørsmål - og fra norske fascister! Rasistpartiet Demokratene roser Steigans arbeid. Fascister fra Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) deler Steigan på Facebook. Rasisten og nazisympatisøren Hans-Jørgen Lysglimt, leder for fascistgruppen Alliansen, synes det er “fantastisk!” at Steigan har leid et herskapshus i Italia og gratulerer Steigan med dette.

Et ordtak sier “vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er”. Det er en noe mekanisk beskrivelse av virkeligheten - det er jo fullt mulig å være taktisk alliert med folk som står svært langt fra seg politisk. Og det er mulig å være personlig venn med folk man er dypt uenig med. Men alle varselbjellene må ringe høyt, når ens politiske analyser og prosjekter deles og applauderes av fascister og rasister.

Men hos Steigan ringer ingen bjeller. I stedet oppfordrer han antifascister til å ikke slåss mot fascistene og ikke gi dem oppmerksomhet. Han har samme “analyse” som “ekspertene” i borgerlig media som tror at nazistene tjener på å få juling… Så - på den ene sida blir han omfavnet av fascister, på den andre sida angriper han antirasister for å bekjempe fascismen.

En slik politisk linje er potensielt livsfarlig for antikapitalister. Fascismen ikke er en politisk retning som alle andre, men har som viktigste historiske oppgave å knuse revolusjonær og proletær organisering.

Bilde uten navn

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.