Lørdag kveld 28. oktober ble Oktoberrevolusjonen markert i Oslo, med en lyndemonstrasjon på Grønland. Grønland ligger sentralt i Oslo, og er et overveiende proletært nabolag.

Mange folk var ute da aktivistene startet aksjonen på Grønland torg. En aktivist holdt en appell mens andre aktivister maskerte seg med røde bandanas, tok oppstilling med Tjen Folkets faner og holdt opp et banner med slagordet "Fra Oktober 1917 til i dag - Alt for den proletariske revolusjonen!". Målet var å markere den russiske revolusjonen på et militant vis, og understreke behovet for nye revolusjoner og nye arbeiderstater i dag.

Bilde uten navn

Under oppstillingen forsøkte vektere å bryte inn men ble avvist, før de ringte politiet. Det var også en beboer i blokka ved siden av som viste sin misnøye. Lokale aktivister har opplevd at samme person har forsøkt å sabotere antirasistiske markeringer - for eksempel under en demonstrasjon mot politivold. Appellen på stedet oppsummerte Oktoberrevolusjonen, tok for seg den nye staten som ble oppretta og angrep den norske statens imperialisme, krigene mot fattige land, rasismen og undertrykkinga.

Under appellen stimlet mange ungdommer og andre nysgjerrige til. Det ble applaus flere ganger under appellen. En rekke folk ropte positiv tilslutning til budskapet. Noen ekstra entusiastiske tilhørere maskerte seg spontant.

Under aksjonen var en rekke aktivister aktive med å dele ut flyers og snakke med folk. Teksten på denne var følgende:

Russland 1917 - verdens første arbeiderstat ble etablert gjennom revolusjon. 100 år seinere lever revolusjonen videre i folkets kamp og kampen for nye revolusjoner og nye arbeiderstater.

Vi er for all makt til proletariatet. Til den klassen som arbeider i renhold, helsevesen, butikk, industri og håndverk. Med makta kan vi løse alle problemene med kriger, kriser, fattigdom, sult og miljøødeleggelser.

For å ta makta trenger vi et parti av en ny type: et kommunistparti som er proletariatets eget parti. Vi vil bygge partiet, vi vil bygge rød makt, bli med!

Bilde uten navn

Aktivistene kom i samtaler med en rekke folk, og de fikk også nye kontakter. Utdelingen fortsatte under demonstrasjonen da aktivistene forlot Grønland torg og gikk gjennom gatene på Grønland og Tøyen.

Under demonstrasjonen ble det fyrt opp røde nødbluss og aktivistene ropte slagord som "Død over imperialismen, folkekrig fram til kommunismen!" og "USA, terrorist! Israel, terrorist! Den norske stat, terrorist!". Det ble også ropt i megafonen hva markeringen var for, og oppfordringer til folk om å bli med i kampen mot kapitalismen.

Demonstrasjonens mål var Rudolf Nilsens plass. Det er en park dedikert den kommunistiske arbeiderpoeten Rudolf Nilsen, som døde i 1929. Han skrev i sin tid de fremste norske kommunistiske diktene. Flere av disse synges i dag som sanger av norske kommunister.

Rudolf Nilsens samlede dikt på nett.

Utdrag fra Rudolf Nilsens dikt om den røde fanen over Kreml i Moskva:

Eiet jeg intet? Jeg eiet min drøm og min trossige tro —
drømmen om fanen, som luer om dagen i himmelens sol,
om natten elektrisk belyst og som aldri vil falle til ro,
høit over Krasnaja-Plassen det evige oprørs symbol!

Ryktet var gått. — På min østkant, i Whitechapel og Moabit,
nedi de mørkeste kroker, i bakgårder, kjeldere, skur
hadde vi hørt evangeliet: klangen i massenes skritt,
dengang de russiske brødre løp storm mot den eldgamle mur!

Med røde kommunistiske faner, røde bluss og røde slagord, markerte aktivistene Oktoberrevolusjonen på Rudolf Nilsens egen østkant. På Rudolf Nilsens plass skulle markeringen avsluttes.

Da aktivistene ankom Rudolf Nilsens plass, hadde demonstrasjonen plukket opp en hale av blå lys i kontrast til den røde ilden fra blussene. Politiet hadde samlet styrke og forsøkte nå å isolere aktivisten med megafonen fra resten av aktivistene. En aktivist filmet episoden, og vi vil legge ut filmen ved en senere anledning. Filmen viser at det ikke var noe bråk med utenforstående, da politiet rykket inn. Aktivisten ble raskt frigjort fra politiet, og demonstrasjonen oppløste seg og aktivistene løp i alle retninger.

Bilde uten navn

Da denne delen av Oslo sannsynligvis er den mest politi-tette delen av hele Norge, hadde politiet i løpet av omtrent 15 minutter klart å mobilisere mange patruljer. Dermed klarte de å anholde en rekke folk. Håndjern, identifisering og den sedvanlige "good-cop/bad-cop"-rutinen fulgte for de som politiet fikk tak i. En av de pågrepte bemerket tørt til andre aktivister, at om det var hakekors på flaggene hadde man vel fått politieskorte ned Karl Johan i stedet for denne behandlingen...

Politiet vekslet mellom å rose aktivister for å beholde roen, og å skremme de yngste med at demonstrasjonen var ulovlig og kunne få konsekvenser. Politiet beslagla en del av fanene og røde skjerf, og påsto at disse ville bli destruert fordi de var brukt til en ulovlig handling. Som vanlig kunne de ikke vise til noen lovhjemmel for påstanden.

Etter en liten stund ble de fleste aktivistene løslatt og kunne fortsette markeringen av Oktoberrevolusjonen med konsert og fest utover kvelden.

Bilder fra markeringa er lagt ut på facebook av siden Tjen Folket Media:
Bilder fra markering på Grønland.

Borgerlig media og politi om aksjonen:

Lokale vektere varslet raskt politiet om aksjonen på Grønland Torg og både politi og media viste stor forvirring.

På twitter meldte Politiet i tre meldinger under veis:
"Vi er på Tøyen med flere patruljer i forbindelse med en ulovlig demonstrasjon/ markering. Slagsmål på stedet også."
"Vi har kontroll på stedet. 15 personer anholdt."
"Én person innbrakt for brudd på vårt pålegg, én anmeldt for forulemping av politimann og resterende dimittert. Ingen personer skadet."

Aktivistene så aldri noe til slagsmål. Først da demonstrasjonen var framme ved Rudolf Nilsens plass, der man skulle avslutte markeringen, rykket politiet inn og forsøkte å beslaglegge megafon, banner og andre. Ut over politiet, var det ingen som angrep aktivistene.

Enten var politiet oppriktig forvirret, eller så lyver de for å legitimere sin maktbruk mot markeringen. Det er ikke umulig at det passer med et påskudd om slagsmål, for å rettferdiggjøre at politiet angrep en politisk markering.

Forvrengingen av virkeligheten forplantet seg i medias dekning:

"– Da toget nærmet seg Tøyen, begynte det å flokke seg ungdom som ikke liker slike opptog i dette området. Heldigvis var vi raskt på stedet med flere enheter og klarte å spre aktørene før det utartet, sier Stokkli."
Fra Aftenpostens dekning av saken.

Aktivistene merket ingenting til misnøye fra lokal ungdom. Tvert om - under appellen på Grønland torg fikk aksjonen applaus og positive tilrop fra en rekke ungdommer som var på plassen. Aktivistene fikk nye kontakter under utdeling av løpesedler for markeringen.

Aftenposten melder at det at "arrangementet ikke var meldt inn til politiet i god tid er en formalovertredelse" noe som betyr at det ikke er lovbrudd og at overtredelsen kan avgjøres med en advarsel. Men politiet truet selvsagt aktivistene med at dette var en "ulovlig demonstrasjon" og de forsøkte spesielt å skremme unge folk og folk som ikke var norske statsborgere...

Både Nettavisen, TV2 og Dagbladet skrev om aksjonen, og spredte det samme misvisende bildet som politiet og Aftenposten.

Dette er selvsagt ikke noe nytt. Borgerlig media og politi sprer konsekvent feil og forvrenginger om våre aksjoner. Vi må bygge våre egne medier og oppfordre alle til å være svært kritisk til det som skrives i mainstream media.

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.