Åttende mai 1945 kapitulerer den nazistiske krigsmaskinen og Hitlers tredje rike opphører. Dermed frigjøres også Norge fra den nazistiske okkupasjonen, og Den røde armé inntar Berlin og frigjør fangene i konsentrasjonsleirene.

I tre byer arrangeres frigjøringsdagen som Rød 8. mai. Tjen Folket Media har snakket med en aktivist som er med på arrangeringen.

-- Vi feirer seieren over Hitler-fascismen, og hedrer ofrene som ble i gjort i kampen mot den - spesielt av røde partisaner, av Osvaldgruppa og Pellegruppa, av Den røde armé og hele det sovjetiske folket, forteller aktivisten og legger til:

-- Samtidig løfter vi frem den røde antifascismen i vår tid. Vi lar historien om folkets helter inspirere og motivere oss som lysende forbilder i den kompromissløse antifascistiske kampen.

Her finner du mer informasjon om arrangementene

Trykk på lenkene for å komme til Facebook-siden for hvert arrangement:
Oslo - Oppmøte klokka 18:00 i Brugata 12
Trondheim: Oppmøte klokka 17:00 på Aktivisten i Trondheim
Kristiansand: Oppmøte klokka 18:00. Ta kontakt for oppmøtested.

Kompromissløs kamp mot nazisme og imperialisme

-- Frigjøringsdagen lærer oss om de enorme ofrene antifascister ga for folkets frihet, men også om de umenneskelige grusomhetene som nazismen representerer. Den inspirerer og stålsetter oss til kompromissløs kamp mot dagens nazister som er skamløse nok til å kalle seg Den norske motstandsbevegelsen, sier aktivisten.

I 2010 bestemte den norske staten å gjøre frigjøringsdagen til en veterandag. Derfor hedres også norske soldater på frigjøringsdagen, forteller aktivisten:

-- Vi markerer oss også mot at den norske krigsstaten gjør Frigjøringsdagen til en "veterandag". Dette er et forsøk på å gjøre ære på okkupasjonen av Afghanistan, Irak og annen norsk imperialistisk krigføring. Denne imperialistiske propagandaen tilskitner frigjøringsdagen, og har ingenting å gjøre med den heltemodige innsatsen som seiret over nazismen. Tvert imot!

Og legger til:

-- Vi vil hedre kommunistene og andre aktive motstandsfolk som slåss mot Nazi-Tyskland, de røde partisanene over hele Europa og i andre verdensdeler og de enorme ofrene som Sovjetunionene og Den røde armé gjorde for å knuse Hitler-regimet.

Lær mer om Osvald- og Pellegruppa:

I lenken finnes noen kilder til å lære mer om historien bak Rød 8. mai:

Sabotører i mørke - Dokumentar om Osvaldgruppa, fra NRK Brennpunkt
Det siste vitnet - NRK-dokumentar om Pellegruppa
Video fra Rød 8. mai i Trondheim, 2017

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.