Av en kommentator for Tjen Folket Media.

Saudi Arabia er landet som vestlige kommentatorer elsker å hate, litt. Saudi Arabia er, sammen med Israel, vestens beste venner i Midtøsten. I flere tiår har Saud-regimet vært nært politisk alliert med vesten. De leverer enorme mengder olje, og demmer med glede opp mot Russland og andre konkurrenter av USA. De var alliert mot Sovjetunionen. Og de rivaliserer i dag med Iran. Iran og Saudi-Arabia er bitre fiender i kampen om innflytelse i Midtøsten. Samtidig er liberale i vesten påpasselige med å kritisere kvinneundertrykking, undertrykking av homofile, brudd på menneskerettigheter og så videre, uten at de evner å vende denne kritikken mot vesten selv.

Saudi Arabia har fått en storm mot seg i media i dag, på grunn av drapet på en journalist. De er blitt grundig avslørt, av en annen regional rival; Tyrkia. Og vestlige journalister tenner på alle plugger. Det er selvsagt svært provoserende for journalister når journalister drepes. Men det ser nå ut som om dette provoserer mer, enn folkemordet i Jemen. Saudi Arabia er ansvarlig for et folkemord som pågår her og nå. Med blant annet norske våpen, bomber de landet i filler. [1] Millioner sulter. Hundretusenvis har flyktet.

Saudi Arabias krig er hovedsakelig mot Houthi-bevegelsen. Denne er alliert med Iran, og Saudi Arabia ser på dem som en representant for Irans innflytelse, som utfordrer Saudi Arabia. Sammen med Saudi Arabia har De forente arabiske emiratene (UAE) også stått på regimets side mot houthiene. De forventet en rask krig, men vi har sett i moderne tid at det er slutt på raske og begrensa kriger. Den moderne krigen vil som hovedregel bli langtrukken og den vil innvolvere, eller i det minste berøre, massene av folket. Dermed blir krigene ofte en hengemyr for de stormaktene som deltar. Slik vi har sett i Syria, Irak og Afghanistan også.

Saudi Arabia og landets regime har store utfordringer, og de kan ikke bare trekke seg ut av krigen i Jemen når som helst. Krigen er indirekte mot Iran, slik Saudi Arabias engasjement i krigene i Syria og Irak også har brodd mot Iran. I tillegg har krigen støtte fra wahabi-opposisjonen i Saudi Arabia. Internt har Saudi Arabia mange problemer. Saud-familien har vært i intern borgerkrig og det er store konflikter blant prinser og familier. Det er press fra ungdom om demokratiske innrømmelser og liberalisering. Det er press fra presteskapet om å gå den andre veien, samt å kjempe mot Irans (sjia-muslimske) innflytelse i regionen. Og Saudi Arabias nærmeste allierte i verden, USA-imperialismen, er i tilbakegang og krise. Saudi Arabia må derfor krige som i desperasjon.

Folkemord hører ikke historien til. Det pågår her og nå. Imperialistene og deres lakeier ødelegger hele land i konkurransen om makt og innflytelse. Dessverre blir både medier og folk flest nummen mot brutaliteten. Man blir "vant" til krigene, sulten og epidemiene. Det er på mange måter en menneskelig reaksjon, en forsvarsmekanisme, når man ikke ser noen løsning på elendigheten. Kommunister vet, og forsøker iherdig å vise, at det finnes en løsning. Framtida vil være en verden uten denne elendigheten. Kapitalismen er dødsdømt og framtida er lys. Dessverre fortsetter lidelsene så lenge kapitalismen fortsetter.

NUPI-Skolen: Hvorfor er det krig i Jemen?

  1. ^Kraftig økning i norsk våpeneksport til landene som kriger i Jemen

Tjen folket Media

Arkiv

Nye nettsider kom på plass tidlig i 2019, dette er arkivsiden til Tjen Folket Media.
Merk, det kan forekomme noe utdatert informasjon og feil.